
RÄTT ANTIFOULING FÖR DIN BÅT: FÄRG, SKÖTSEL OCH UNDERHÅLLSÅTGÄRDER
Med tiden vittrar färgen på din båt och förlorar sin tidigare vackra glans. Som en följd av detta är inte heller båtskrovet längre skyddat. För att din båt ska få tillbaka sitt ursprungliga utseende behöver den ett nytt lager färg.
Antifoulingmedel används på båtar för att förhindra att olika organismer sätter sig och växer på båtar eller fartyg. Men vilka färger är bäst för specifika tillämpningar och vilken skötsel och vilket underhåll krävs för de olika färgerna för att hålla dem i gott skick? I följande artikel finns alla svar på frågan om båtfärger och antifouling.
Vilka är fördelarna med enkomponents båtfärger?
Enkomponents båtfärger är idealiska förreparering av repor eller fläckar. Lacken är också lätt att applicera och torkar tack vare att lösningsmedlet avdunstar av sig självt. Den här typen av lack är väderbeständig, så du kan använda den både på insidan och utsidan av båten. Den flexibla enkomponents båtlacken är också lämplig för träbåtar och andra skrovtyper.
Tvåkomponents båtlack
En tvåkomponents båtlack är bäst lämpad för din båt om du letar efter enväderbeständig och nötningsbeständig lack. Den består av en polyuretanbas och en härdare. Tvåkomponents båtfärg torkar genom polymerisation.
Interaktionen med avdunstningen av lösningsmedlen resulterar i en kemisk reaktion och bildandet av den speciella färgfilmen på substratet. Tvåkomponents båtfärger är dock mycket svårare att applicera än enkomponents båtfärger. Lämpliga skyddskläder (skyddsglasögon, handskar och masker) måste bäras när de används.
Vilka är fördelarna med tvåkomponents båtfärger?
Tvåkomponents båtfärger har också många fördelar: deras högkvalitativa finish och långa hållbarhet gör dem särskilt glänsande. Tvåkomponents båtfärg har också excellenta vidhäftningsegenskaper. För tvåkomponentsfärg används ofta en spruta, men även rollers och penslar kan användas.
Var uppmärksam på materialet
Men båtfärgen beror också på båtens material. För glasfiberbåtar lämpar sig både en- och tvåkomponents polyuretanfärg eller enkomponents emaljfärg. För en träbåt rekommenderas en ljus- och väderbeständig enkomponents båtfärg. För gjutet trä eller båtplywood är det dock bättre att använda en tvåkomponentsfärg. Om du har en polyesterbåt är en tvåkomponentslack den rätta lösningen.
.
Hur väljer man rätt antifouling?
- Hard antifouling med sin hårda yta är idealisk för trailerbåtar, snabba motorbåtar och båtar i torra marinor.
- Tunnfilmsantifouling har en slät yta, vilket gör det svårare för organismer att fastna. Den släta ytan leder till lägre bränsleförbrukning och högre hastighet, trots att inga färglager byggs upp.
- Semipolishing (långsam polering) antifouling förhindrar uppbyggnad av lager och är särskilt lämplig för snabba båtar.
- Självpolerande antifouling (soft antifouling) är optimal för segelbåtar och har en polerande effekt. Följaktligen slipas både fouling och antifouling av under resan.
- Speciella antifouling för propellrar och drev levereras i sprayflaskor och garanterar en enkel applicering.
När du väljer färg på antifouling bör du ta hänsyn till att den permanenta färgtonen utvecklas först efter vattning. Därför kan färgtonen vid målning avvika från de nyanser som anges i färgtabellerna.
Är det några skillnader mellan antifouling för träbåtar, glasfiberbåtar och andra material?
Många antifoulings är avsedda för båtar av trä, stål eller glasfiber. Utbudet för båtar av aluminium och rostfritt stål är dock inte lika omfattande. För båtar av glasfiber kan du använda hårda, självpolerande och tunnskikts antifouling, där den exakta lämpligheten för skrovmaterialet kan hämtas från respektive produktbeskrivning. Detsamma gäller för trä- och stålbåtar. Tunnskikts- eller hård antifouling är särskilt lämplig för sportbåtar.
Hur kan man se till att antifouling är säkert för miljön?
Det finns numera många hållbara lösningar för båtlivet. Biocidfri antifouling är snäll mot miljön, så din båt får en giftfri undervattensbeläggning.
Ofta ställda frågor - FAQs
Vad är antifouling?
Antifouling är ett skyddande färgskikt för båtar som förhindrar kolonisering av påväxtorganismer.
Varför behöver du antifoulingfärg?
Antifoulingfärg skyddar mot påväxt, sniglar och musslor på skrov, propeller, bogpropeller och styrinrättning. Antifouling ger också snabbare glidning genom vattnet, bättre kontroll över båten och lägre bränsleförbrukning.