HÅLLBARA ENERGIKÄLLOR: SOLPANEL OCH ALTERNATIV FÖR DIN BÅT.

Efterfrågan på gröna och hållbara energikällor ökar stadigt, även inom den marina sektorn. Fler och fler båtägare letar efter effektiva metoder för att minska sina energikostnader och samtidigt minimera sin miljöpåverkan. Om du också letar efter en hållbar energikälla för din båt har du kommit till rätt ställe.

En solcellsanläggning på båten är nämligen en utmärkt lösning för att omvandla solenergi till grön energi och tillförlitligt ladda batterierna ombord. I denna moderna tid med den miljömedvetenhet som följer med den är installation av en solcellsanläggning på båten ett stort steg mot hållbarhet och miljöansvar.

I den här artikeln får du den viktigaste informationen om installation av solcellsanläggningar på båtar för att generera grön energi och minska miljöpåverkan. Här får du lära dig alla steg från valet av lämpliga solcellsmoduler och laddningsregulatorer till den optimala placeringen ombord och den korrekta dragningen av de nödvändiga kablarna för att dra full nytta av solenergin ombord.

Våra bästsäljare

Från 240,00 kr
-15%
Compass solcellsmoduler av glasfiber
Från 2 040,00 kr 2 400,00 kr

Vad är komponenterna i en solcellsinstallation?

En solcellsanläggning består av en eller flera solcellsmoduler samt en laddningsregulator som matar den genererade elen till det inbyggda batteriet. Batteriet lagrar den genererade energin så att den senare kan avropas av konsumenterna ombord. Eventuellt finns det också en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström.

När producerar ett solcellssystem optimalt el?

Solpaneler ombord producerar el mest effektivt när solen träffar solpanelerna i en optimal vinkel på 90 grader. När middagssolen står direkt över båten vid ekvatorn är strålningsmängden högre än på andra platser på jorden.För att minimera effekten av det snedställda solljuset kan man använda rörliga solpaneler som manuellt följer solens position. Dessa är särskilt användbara när det finns begränsat utrymme för solpaneler.

Montering av solpaneler längs rälsen på pushpit eller på ett solpanelsutrustningsställ ovanför sittbrunnen är idealisk eftersom styvt lagda ytor på däck ofta lätt skuggas av masten, seglen och den löpande riggen. Skuggor påverkar solpanelernas prestanda avsevärt. Därför är det av stor vikt att noggrant välja rätt monteringsplats för solpanelerna.

Hur stort behöver solcellssystemet för båten vara?

Den nödvändiga storleken på solcellssystemet för en båt beror på vilket syfte det ska tjäna. Ett litet plug-and-play-system är till exempel lämpligt för laddningsunderhåll vid förtöjningen eller för charterbåtar.

Flexibla solcellsmoduler kan förlänga batteriets livslängd vid förtöjningen eller på en kryssning. Detta är dock ofta inte tillräckligt för att vara helt självförsörjande. Kompletta solcellssatser är ett enkelt sätt att förlänga batteriets livslängd. För en helt självförsörjande energiförsörjning via solenergi krävs noggrann planering för att fastställa det dagliga effektbehovet samt för att beräkna den effekt som krävs för solmodulerna. Detta kan vara extremt individuellt.

Vad är Plug&Play-solmoduler?

Plug&Play solcellsmoduler är förkonfigurerade solcellssystem som är utformade för snabb och enkel installation utan särskild expertis. Dessa moduler säljs vanligtvis som kompletta uppsättningar och innehåller alla nödvändiga komponenter: solarmoduler, växelriktare, kablar och kontakter.

Modulerna kopplas helt enkelt in i ett uttag. Detta gör installationsprocessen mycket enklare och snabbare. Plug&Play solcellsmoduler är ett bra alternativ för att komma igång med solenergiproduktion och för användning i husbilar, båtar eller trädgårdsskjul. Dessutom erbjuder de flexibilitet eftersom de lätt kan demonteras och monteras ihop på en annan plats.

För båtägare som vill ha ett enkelt solcellssystem ombord är kompletta uppsättningar med 12V-solpaneler lämpliga.

Dessa uppsättningar är också lätta att installera och innehåller redan en integrerad laddningsregulator. De lämpar sig därför särskilt väl för att leverera solenergi till båtens framdrivning genom att de placeras direkt på däck eller i sittbrunnen.

Det finns dessutom större plug-and-play-solmoduler som kan användas för att ladda båtens batteribank. Sådana system är särskilt användbara om det inte finns någon landströmsanslutning vid förtöjningen eller om båten är förtöjd vid en förtöjningsboj. I detta fall kan en plug-and-play solcellsmodul ladda batteriet ombord med minimal installationsinsats, även när ingen är ombord.

Vad ska man tänka på när man placerar solpaneler på båten?

Den som vill ansluta en solpanel på båten bör tänka på följande:

  • Solpanelerna bör alltid vara orienterade i solens riktning för att uppnå maximal energiutvinning.
  • Panelerna bör inte påverkas av skuggor, eftersom detta avsevärt minskar systemets prestanda.
  • Det är dessutom viktigt att de monteras på ett sådant sätt att de är skyddade från skador och inte är i vägen.
  • För att uppnå maximal energiproduktion bör solpanelernas lutningsvinkel justeras i enlighet med båtens bredd och det geografiska läget.
  • Solpanelerna bör vara väl ventilerade för att undvika överhettning och fuktskador.

Fasta paneler

Från 240,00 kr
Från 3 600,00 kr
Från 10 800,00 kr

Hur man fastställer behovet?

För att fastställa behovet av solpaneler för båten måste energiförbrukningen ombord bestämmas. Utifrån denna information kan solcellssystemets storlek beräknas.

Den viktigaste källan för energiproduktion för solceller ombord är solljuset. Utan solljus kan solcellerna inte producera energi. När solen står som högst (vid middagstid) är den potentiella mängden producerad energi optimal. Därför bör solpanelerna placeras så att de fångar upp så mycket solljus som möjligt.

Tumregeln är:

Solsystemets storlek bör täcka minst 10 % av den dagliga energiförbrukningen på båten.

Hur många moduler är vettigt?

Hur många moduler är vettigt beror alltid på utrymmesbehovet och modulernas energiproduktion. I regel räcker det med två till fyra moduler för en fritidsbåt.

Vilken roll spelar området?

Området spelar en avgörande roll vid valet av solsystem. I soliga områden som Medelhavet eller Karibien kan ett solcellssystem fungera särskilt effektivt och därmed täcka en större del av energibehovet. I svalare eller molniga områden är solcellssystemets prestanda däremot lägre och ytterligare energikällor som en generator eller landströmsanslutning kan behövas. Det är därför lämpligt att ta hänsyn till området och klimatförhållandena när man planerar ett solcellssystem på båten.


Solcellsregulator

2 640,00 kr
Från 1 584,00 kr

Hur kan den genererade elen lagras ombord?

Den genererade elen kan lagras med hjälp av en kombination av laddningsregulator och batteri. Laddningsregulatorn styr strömflödet från solcellsmodulen till batteriet och förhindrar överladdning och djup urladdning. Batteriet lagrar den genererade elen och gör den tillgänglig när den behövs.

Vad ska man tänka på när man installerar ombord?

  • Väder- och vattentäta komponenter
  • Kablar och anslutningar måste vara isolerade och säkra
  • Positionering och dirigering måste vara säker och problemfri
  • Konsultera en specialist eller informera grundligt

Var kan du montera solpaneler på din båt?

De populäraste platserna att montera solpaneler på en båt är däck, reling, pushpit eller ett solpanelsutrustningsställ ovanför sittbrunnen. Det är viktigt att vara uppmärksam på modulernas orientering och eventuell skuggning från mast, segel eller löpande rigg.

Är mobila solcellsmoduler och andra solprylar värdefulla på en båt?

Mobila solcellsmoduler och solprylar kan vara ganska användbara på båtar om de används som en extra kraftkälla. Flexibla versioner är också lämpliga om utrymmet på båten är begränsat. Solprylar som laddare eller powerbanks kan också vara mycket praktiska för att ladda små enheter som mobiltelefoner eller surfplattor utan att vara beroende av strömkällor.

Vikbara paneler

Vilka alternativ finns till solpaneler?

Det finns numera många alternativ till solpaneler. Dessa inkluderar:

 

Elgeneratorer

Elgeneratorer producerar el genom att förbränna bensin eller diesel och kan producera hög effekt. Dessa är särskilt användbara när det finns ett stort behov av energi eller när det inte finns tillräckligt med solljus. Jämfört med solpaneler är de dock bullrigare, mer benägna att misslyckas och har högre bränsleförbrukning. De är också dyrare att köpa och underhålla än solcellssystem. Dessutom hör de inte till de förnybara energikällorna.

Vindgeneratorer

Vindgeneratorer producerar el genom vindens kraft och kan vara ett bra komplement till ett solcellssystem. Dessa omvandlar vindenergi till elektrisk energi och är ett användbart alternativ, särskilt på långa resor eller i kustområden med starka vindar. De kräver dock också mycket utrymme och kan vara benägna att gå sönder i dåligt väder eller när det blåser för mycket. Dessutom behöver de tillräckligt med vind och det kan uppstå buller och vibrationer.

Bränslecell

Dessa omvandlar vätgas till elektrisk energi och är effektivare än generatorer. De är också tysta, pålitliga och kräver lite underhåll. De är dock också dyrare i inköp och de nödvändiga bränslena måste lagras ombord.

Mobilt kraftverk

Batterier, särskilt mobila kraftverk, kan också användas som ett alternativ eller komplement till ett solcellssystem för att lagra energi. Dessa kan laddas antingen med solpaneler eller externt och fungerar som en buffert eller reservkraftkälla. De har dock begränsad kapacitet och måste laddas upp regelbundet. Dessutom är de vanligtvis tyngre och dyrare än solpaneler.

Samt sett är det viktigt att grundligt undersöka de olika alternativen till solpaneler och väga deras för- och nackdelar för att hitta den bästa lösningen för individuella behov och krav.