BÅT FENDER: HUR MAN GÖR RÄTT VAL

Vill du optimera din permanenta båtplats med några tips och tricks? Vi visar dig vilka alternativ som finns och hur båtfendrar kan användas optimalt. Eftersom båtsfendrar är en integrerad del av den grundläggande vattensportsutrustningen och bör inte saknas på någon båt.

De vanligaste båtfenderna är så kallade lång- och bollfender. Samtidigt finns fenders i alla möjliga storlekar, färger och former, vilket gör att många båtägare blir överväldigade av valet när de ska köpa en. Men vad är egentligen båtfender, varför behöver du dem och hur hittar du rätt båtfender?

Vad är ett båtskydd och vad behöver du det till?

En båtfender är en uppblåsbar skyddskropp som förhindrar skador som repor på båtskrovet eller det yttre skalet. Särskilt vid manövrer, som till exempel förtöjning vid sponten, kan en fula repor snabbt uppstå på båten. Men sådana olyckor kan också ske snabbt i ett paket, dvs. från båt till båt. Simpelt uttryckt skyddar fendern båten från skador.

Då båtstorlekarna varierar finns det också olika storlekar på fenderna. Båtfenders är huvudsakligen tillverkade av plast.Båtfenders form och färg är ofta en fråga om smak.

Våra bästsäljare: Kategori Fender

Från 240,00 kr

Tumregel

Om båten är upp till tio meter lång bör det finnas minst två fendrar på varje sida av båten.

Tips: Samtidigt är det tillrådligt för alla båtar att ha reservfendrar till hands i händelse av en nödsituation.

Hur många stänkskärmar behöver du?

I princip kan du aldrig ha tillräckligt med båtfendrar för att skydda din båt på bästa möjliga sätt.

Hur som helst är fenders i båten inte direkt platsbesparande, så det är inte alltid lätt att förvara flera båtfenders i ett hanterbart utrymme. Med en båtslängd på upp till tio meter bör det dock finnas mindst två fenders på varje sida av båten. Tre till fyra fendrar, beroende på båttyp, är naturligtvis ännu bättre. Från en båtlängd på mer än tio meter rekommenderas minst tre till fyra båtfenders per sida.

 

Vilka typer av båtfender finns det?

Avhängigt av båten och individuella preferenser är olika varianter lämpliga. De vanligaste fendrarna är följande:

Långa fenders

Långa fenders kallas också "rullfender" och kännetecknar den typiska bilden av en båt som för närvarande ligger i hamn. De finns i olika storlekar och kan användas individuellt. Standardmodellen är lång, rörformad och har förstärkta fästpunkter i båda ändar för att fenderlinan ska kunna fästas vid relingen.

Särskilt båtar med högt fribord bör utrustas med långa fendrar, eftersom skrovområdet då skyddas bättre i svallvågor. Den tydliga fördelen med långa fenders är att de är lätta att hantera. Dessutom kan de rullas ut från brädan. Om ett andra rep fästs kan den långa fendern till och med användas som en tvärfender.

Det är dock då inte längre möjligt att rulla ut den, vilket gör att repor kan uppstå oftare. Om du vill förlänga livslängden på dina fenders kan du också använda fenderskydd. Dessa skyddar fendrarna från solens UV-strålar, som ofta gör att materialet blir sprött eller bräckligt.

Ballfender

Ballfenders kan rullas längs fartygssidan bättre på grund av sin runda form och är därför särskilt lämpliga för förtöjning. Även här är hanteringen mycket enkel. Dämpningseffekten är betydligt högre än med långa fenders, eftersom den sfäriska fendern har större volym.

Det breda tvärsnittet innebär att kulfender kan rullas ut optimalt även under tryck. Därför används de särskilt vid manövrering eller förtöjning. Bollfenders blir alltmer populära, särskilt för stora motorbåtar med konkava bågar och på grund av deras ljusa orange färg som bojar. Med sin ljusa färg säkerställer kulfenders god synlighet i vattnet - även i molnigt väder.

Flata fenders

Flata fenders är också kända som "fenderkuddar" eller "pillow fenders". De kallas så eftersom de ofta används som sätesdynor efter att ha dragits in. Platta fenders är lätta att stuva på båten och ger därför fördelar i hanteringen, särskilt på små båtar. Dessutom glider de inte lätt och skapar på grund av sin form skydd över ett stort område.

När båten sjösätts är platta fenders idealiska eftersom de inte glider och täcker ett så stort område som möjligt på båten. Flacka fenders är tillverkade av skum och ett överdrag, som ofta är tillverkat av nylon. Nackdelen är dock att de inte kan rullas av på grund av sin konstruktion. Dessutom är de inte lika robusta och lättare än andra typer av fenders, så platta fenders kan blåsa iväg även i en stark bris.

Fendrar för småbåtar

Jetty fenders och delfinfenders anses vara enkla sätt att skydda båten från skador. De fästs permanent på kajen och kan bultas fast på träbryggor. I handeln finns det antingen uppblåsbara bryggfendrar eller fasta skumfendrar. Beroende på utformningen kan dessa köpas som rätt, kort eller fyrkantig nätfendrar.

Andra former som steg-, akter-, bog-, ring- eller ankarfender ger ytterligare skydd för din båt.

Toppsäljare av fendrar för bryggor

Från 420,00 kr
Från 240,00 kr

Hur hittar man rätt fender?

Vilken typ av fender du väljer i slutändan beror främst på båtens typ och storlek. Dessutom är färgen en fråga om smak och har ingen inverkan på funktionaliteten. Om du emellertid också vill använda fendern som en förankringsboj bör du satsa på briljanta signalfärger. Du bör tänka på: Ljusa fenders ser stilfulla ut, men är känsligare för smuts än mörkfärgade versioner.

Behövs det regelbunden rengöring av båtfenders?

Avhängigt av hur mycket de används uppvisar fenders ofta tecken på användning som rostfläckar, smuts eller alger. Därför är det ofta nödvändigt att rengöra fendrarna. Speciella rengöringsmedel för fenders underlättar detta arbete. Rengöringen bör göras med handskar och en förrengöring med vatten rekommenderas. Utöver detta kräver dock inte fenders någon särskild skötsel.

Fender-tillbehör

Från 120,00 kr (20,00 kr / 1 m)
-6%
Fastfender fenderkrok
Från 204,00 kr 216,00 kr
120,00 kr (80,00 kr / 1 m)

Vilka tillbehör är absolut nödvändiga?

När man fäster fendrar rekommenderas särskilt förtöjningslinor och fenderlinor som viktiga tillbehör.

Fästen

De krafter som verkar på båten under vågor och vindbyar är enorma, så en förtöjningslina bör ha "stretch". "Stretch" beskriver elasticiteten hos ett rep. Tygets brottbelastning är av stor betydelse och beror alltid på båtens storlek och vikt. För maximal säkerhet bör du alltid välja en högre brottsbelastning än vad som egentligen är nödvändigt. Om du använder en konstruktion som är för svag riskerar du att linan slits sönder. Elastiska förtöjningslinor är idealiska eftersom de är lättare att skarva (fläta) eller kappa (knyta fast linan). Om det finns möjlighet att få ett öga skarvat in bör detta användas. En knut kan minska brottbelastningen med 30 till 50 procent. Du bör också vara uppmärksam på UV-beständighet så att förtöjningslinorna inte blir porösa eller spröda.

Linor

För varje fender bör du köpa en motsvarande fenderlina. Denna används för att fästa båtfendrar på båten, räcket eller bryggan.

Du kan välja mellan olika färger och längder. Ett skarvat öga rekommenderas också när du väljer en lina.

Sammanfattning: Vad är viktigt när du köper en fender?

Vikt

Vid köp av fender bör du känna till båtens totalvikt och vindfång. Stora, tunga båtar har oftast en större vindutsatt yta, vilket innebär att båten pressas hårdare in mot fendrarna. För att fendrarna inte ska brista bör de matcha båtens storlek.

Tumregel

En tumregel säger :

Ju starkare svall och svall, desto större ska skärmen vara.

Storlek

Vid köp bör du också se till att du alltid köper fendrar i samma storlek. Olika längder och tjocklekar kan inte skydda båten tillräckligt: De krafter som båten utvecklar kan då inte längre fördelas jämnt över alla fendrar, vilket innebär att trycket på de enskilda fendrarna är motsvarande större.

Den perfekta utrustningen: Fender-set

Från 480,00 kr
-29%
4 stänkskärmar + 4 linjer + 4 stänkskärmsstrumpor
-13%
Sats med 2 pontonfender
840,00 kr 960,00 kr

Vanliga frågor och svar - FAQs

Vad är en båtfender?

En båtfender är en uppblåsbar skyddskropp som skyddar båten från skador.

Vilka typer av fender finns det?

Det finns långa fendrar, bollfendrar, platta fendrar och webbfendrar, som skiljer sig åt i form och hantering.

Vad är rätt antal fendrar?

Om båten är mindre än tio meter lång rekommenderas minst två fendrar, om båten är längre än tio meter rekommenderas minst tre till fyra fendrar per sida.