VAD MAN SKA TÄNKA PÅ NÄR MAN KÖPER EN KARTPLOTTER OCH EN GPS-PLOTTER

Kartplottare är nödvändiga för snabb och säker navigering och är därför en integrerad del av varje båtägares repertoar.

En kartplotter är en användbar enhet som hjälper dig att navigera till sjöss, genom kustvatten och i inlandsvatten. GPS-plotter ger exakt lokalisering var som helst och när som helst. Dessutom gör kartplottrar det möjligt för dig att planera och följa din rutt exakt genom att tillhandahålla detaljerade kartor och exakt positionsinformation.

I följande artikel presenteras de olika typerna av kartplottrar, inklusive deras specifika funktioner och egenskaper. Dessutom får du lära dig viktiga faktorer att ta hänsyn till när du väljer och köper.

Vad är en kartplotter?

En kartplotter beskriver en elektronisk enhet som kan visa detaljerade kartor och exakta positionsdata. Kartplottrar används ofta av båtfolk för att planera eller spåra sin rutt på vattnet eller på land.

De används för att visa viktig information som hastighet, kurs, djup, temperatur och andra relevanta uppgifter. De flesta kartplottrar har GPS-teknik, som kan peka ut användarens position och tillhandahålla kart- och navigeringsdata.

Toppsäljare

-24%
Lowrance "Hook 2-4x" ekolod
Från 1 560,00 kr 2 040,00 kr
-33%
Compass KP38/39 Sjökortsplotter i färg
Från 3 240,00 kr 4 800,00 kr
-13%
Lowrance »Elite FS« Kartplotter
Från 10 680,00 kr 12 240,00 kr

Vilka typer av kartplotter finns det?

Det finns numera ett stort utbud av olika kartplottrar för båtar. Dessa kan väljas beroende på användningsområde och syfte. De vanligaste typerna är bland annat:

  • Fristående kartplottrar
    En fristående kartplotter är vanligtvis större och mer kraftfull än bärbara modeller och har ett inbyggt GPS-system.

  • Bärbara kartplottrar
    Dessa modeller är lätta och kompakta, vilket gör dem lätta att ta med sig. Därför är de idealiska för båtägare och seglare som söker en enkel navigationsenhet.

  • Multifunktionsskärmar
    Multifunktionsdisplayer erbjuder en kombination av kartplotter, radar, ekolod, instrumentdisplay och andra funktioner. Därför rekommenderas de särskilt för erfarna båtägare som behöver omfattande navigeringsfunktioner.

  • Programvara för sjökort
    Sjökortsprogram kan installeras på en dator, surfplatta eller smartphone och ger både navigations- och kartfunktioner. Det här alternativet är idealiskt för personer som redan har en lämplig enhet och inte vill köpa ytterligare hårdvara.

Kartplotter

-7%
Garmin Echomap UHD2 Kartplotter
Från 5 040,00 kr 5 400,00 kr
-14%
Navigationssystem Raymarine »Axiom+«
Från 10 440,00 kr 12 120,00 kr

Vilka funktioner bör en modern kartplotter ha?

En modern kartplotter ska ge noggrann båtsnavigering och detaljerade sjökortsvisningar.

GPS-system

Ett integrerat GPS-system är viktigt för att ge exakt positionsinformation. Ett GPS-system av hög kvalitet möjliggör precis navigering och förbättrar därmed också båtförarens säkerhet.

Elektroniska sjökortssystem bör dessutom utföra en mängd olika navigeringsuppgifter för båtförare, till exempel ruttplanering, lagring av spår, navigering med waypoints, funktioner för tidvatten, kappseglingstaktik och vindprogram.

 

Kartvisning

En bra kartplotter ska ge detaljerade kartbilder i hög upplösning. Möjligheten att snabbt och enkelt zooma och bläddra i sjökort gör det möjligt att navigera effektivt. Zoomfunktionen kan användas för att förstora eller minska havsområdet i skala och upplösning.

Fishfinder med kartplotter: ekolod

Ett ekolod är en teknik som är integrerad i en fiskesökare. Den används för att upptäcka fiskar och andra föremål under vattnet. En sjökortsplotter används för den visuella visningen.

Ekossonder med kartplotter gör det möjligt för sjöfarare att ha en fullfjädrad fiskesökare med grafisk undervattensvisning. En förutsättning för detta är en lämplig djupmätare. En djupmätare är en viktig funktion i en kartplotter, eftersom den informerar kaptenen om det aktuella vattendjupet.

 

Radar-, sonar- och AIS-system

En modern kartplotter erbjuder ett brett utbud av funktioner, till exempel integrering av radar-, sonar- och AIS-system. Dessa funktioner kan hjälpa dig att upptäcka hinder och upprätthålla en säker navigering

 

Trådlös uppkoppling

Wi-Fi gränssnitt, Bluetooth och Wifi-funktioner kan användas för att säkerställa funktionell dataöverföring över hela världen.

Användarvänlighet

En användarvänlig kartplotter ska vara lätt att använda (intuitivt användargränssnitt som är lätt att förstå och navigera). En kartplotter med enkla funktioner och en tydlig display gör navigeringen mycket enklare.


Kopplingsmöjligheter

En modern kartplotter ska också vara kompatibel med andra enheter: I den digitala tidsåldern bör du kunna ansluta den till din dator, surfplatta eller smartphone. Detta gör det möjligt att enkelt överföra data och ger ytterligare funktionalitet.


Fiskesökare

-24%
Lowrance "Hook 2-4x" ekolod
Från 1 560,00 kr 2 040,00 kr
-24%
Garmin Echomap plus
Från 3 360,00 kr 4 440,00 kr

Vilka gränssnitt är särskilt viktiga?

NMEA 0183 / NMEA 2000 / Seatalk / Seatalk Ng är standardgränssnitt för överföring av data mellan elektroniska enheter ombord på ett fartyg. Ethernet- och USB-portar gör det möjligt att ansluta kartplottern till andra enheter ombord (t.ex. dator eller radar). WiFi säkerställer en trådlös anslutning till mobila enheter eller ett trådlöst nätverk ombord för nedladdning av uppdateringar eller synkronisering av data.

Moderna kartplottrar bör ha följande viktiga gränssnitt:

  • NMEA 0183
  • NMEA 2000
  • Seatalk
  • Seatalk Ng
  • Ethernet
  • USB
  • WiFi

Vilka system kan anslutas till GPS-kartplottern?

Dessa system och enheter kan anslutas till en gps-kartplotter:

1) Radar

För ett heltäckande fartygsövervakningssystem kan ett radarsystem kopplas till en GPS-plotter. Detta kan användas för att övervaka både fartygets position och dess omgivning. Varningar om faror som rev eller grund kan också lätt upptäckas på detta sätt.

2) Autopilot

En GPS-kartplotter kan kopplas till ett autopilotsystem så att fartyget kan styra automatiskt. Detta gör fartygets resa säkrare och bekvämare eftersom det kan hålla fartygets kurs utan mänskligt ingripande. Genom att koppla till ett autopilotsystem får GPS-kartplottern ytterligare funktioner, t.ex. att upptäcka navigeringsobjekt och visa väderprognoser.

3) AIS (Automatic Identification Systems)

Genom att integrera AIS med en GPS-kartplotter kan fartyg spåras och identifieras i närheten. Detta kan minska risken för kollisioner genom att kontinuerligt övervaka en säker position i förhållande till andra fartyg i vattnet. Dessutom kan AIS-system även ge information om det egna fartygets position, hastighet och kurs för att underlätta navigeringen.

4) Sonar och fiskdetektorer

Integreringen av sonar- och fiskfinnarsystem med en GPS-kartplotter gör det möjligt att exakt lokalisera fisk och undervattenshinder. Detta gör fiske eller navigering i okända vatten mycket enklare. Kombinationen av GPS- och ekolodsteknik möjliggör dessutom exakt kartläggning och navigering som snabbt och enkelt kan anpassas till individuella behov.

5) System för väderinformation

En GPS-kartplotter kan också kopplas till väderinformationssystem. På så sätt kan båtförare få aktuella väderprognoser och information. Detta är särskilt användbart vid långdistans- och offshore-kryssning, eftersom det ger båtförare en bättre uppfattning om aktuella och framtida väderförhållanden

6) Underhållningssystem

Du kan också ansluta din GPS-kartplotter till ett underhållningssystem ombord. Med den här anslutningen kan du njuta av musik, videor och annat medieinnehåll medan du kör.

Radar

-13%
Simrad / Lowrance / B&G »Halo20 / Halo20+« radarsystem
-16%
Raymarine QUANTUM Radar Q24C / 15 m ström- och datakabel
-9%
Garmin GMR HD Radar Radome
Från 22 800,00 kr 25 188,00 kr

Är det några befintliga enheter som kan anslutas till kartplottern?

Det finns faktiskt en mängd olika enheter som du kan ansluta till en kartplotter för att öka eller förbättra funktionaliteten. Här är några viktiga gränssnitt och enheter som bör vara kompatibla med en modern kartplotter:

  • Radar (ökar synligheten på vattnet och upptäcker hinder)
  • Autopilot (automatisering av navigeringen)
  • AIS (upptäckt av fartyg i närheten)
  • Sonar (djup och vattenstruktur)
  • Mobila enheter (anslutning till smartphones och surfplattor för att synkronisera data och sjökort i realtid och möjliggöra fjärrstyrningsfunktioner)

Radiosystem

-9%
Compass marinradio CX-800 med GPS
2 400,00 kr 2 640,00 kr
-8%
Simrad RS40 fast radio med GPS
Från 7 200,00 kr 7 800,00 kr
-8%
B
Från 7 200,00 kr 7 800,00 kr

Vad kostar en kartplotter?

Kostnaden för en ny enhet beror alltid på vilka behov du har och vilka funktioner som är viktiga för dig. Kostnaden för en kartplotter kan därför variera kraftigt beroende på märke, modell och funktioner. Du kan få enkla ekolodskartritare från cirka 3 400 kr, medan du måste lägga ner betydligt mer pengar för högkvalitativa, kraftfulla modeller med omfattande funktioner och en stor skärm.

Kostnaden varierar också beroende på displaystorlek, anslutningsmöjligheter, ekolodfunktioner, integrerade kartor och de andra facetter som visas. Därför är det viktigt att inledningsvis fastställa en budget och sedan bestämma vilka egenskaper och funktioner som är viktigast för din tillämpning. På så sätt kan en förnuftig investering göras.

Vanliga frågor - FAQ


Vad är en kartplotter?

En kartplotter är en elektronisk enhet som visar ett digitalt sjökort och ger båtföraren en visuell representation av fartygets position i realtid.

Hur mycket kostar en kartplotter?

Kostnaden för en sjökortsplotter varierar beroende på storlek, funktioner, märke och modell. Priserna för sjökortsplottrar börjar vanligtvis vid 3 400 kr. Du kan dock också spendera betydligt mer.