
Oljeställ: allt du behöver veta om seglingskläder
Seglingens fascination består av unika upplevelser till sjöss, nya vänskapsband och närhet till naturen: att vara tillsammans med andra i nära anslutning till varandra i flera dagar i sträck, under soliga och stormiga dagar, svetsar ihop dig för livet. Men du behöver också lämpliga kläder för de olika väderförhållandena. Seglarkläder måste inte bara vara andningsbara och vattentäta, utan också tåliga. Konventionella funktionskläder räcker inte till för detta. Varför det är viktigt att ha rätt skiktning när man seglar, vad "oilskin" är och hur man hittar rätt seglarkläder får du veta här.

Varför räcker det inte med enbart oljeställ?
Att bara ha vattentäta seglingskläder räcker inte för att förbereda dig för nästa seglats. Seglarkläder ska alltid vara vattentäta och vindtäta. Tyvärr finns det inga varma seglingskläder, och därför måste olika kläder kombineras. Även om det finns oljeskinn som är tillverkade av tjockare eller tunnare material, säger det ingenting om den termiska prestandan. Ofta är klädernas andningsförmåga den avgörande faktorn för om du fryser eller inte när du seglar. Om fukten transporteras bort från kroppen på ett bra sätt behöver ingen sjöman frysa längre.
Vilka seglingskläder behöver du?
Valet av seglingskläder beror alltid på förhållandena och användningsområdena. Först och främst måste du fråga dig själv om du behöver en komplett seglarkostym eller bara en seglarjacka eller byxor.
I regel skiljer man mellan seglarkläder för kustsegling (Coastal & Inshore), havssegling (Ocean & Offshore) och regattasegling (Racing). Typ av segling avgör också vilka kläder som behövs.
Vilka seglingskläder som är rätt för dig beror på följande faktorer:
1) Underställ
Det första lagret av båtkläder bör bestå av funktionella underkläder.Detta underställ kallas även för "baselayer" och har till uppgift att transportera bort svett från kroppen.Underställ är ofta tillverkade av syntetfibrer som polyester. Vid kalla temperaturer rekommenderas ett värmande underställ av t.ex. merinoull.
2) Mellanskikt
Mellanlagret ger andningsförmåga, solskydd och värmeisolering. Seglare hänvisar också till mellanlagret som "Midlayer" eller ett isolerande lager. Det är utformat för att absorbera fukt från baslagret och hålla kroppen varm samtidigt.Beroende på klimatet kan mellanlagret bestå av en tröja, T-shirt, långärmad skjorta eller en softshell- eller fleecejacka. Under varma dagar kan mellanlagret även fungera som ett ytterlager.
3) Yttre lager
Det sista och tredje lagret ("topplagret") av seglingskläder består av ventilerande oljeskinn. Det yttre lagret fungerar inte bara som fukttransport utan också som väderskydd. Det är därför seglingskläderna har tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor. Detta ger ett perfekt skydd mot väta.
1) Fri rörlighet
Passformen och rörelsefriheten bör beaktas, eftersom både för snäva och för lösa kläder kan vara ett hinder och stå i vägen under din seglats. För att kontrollera rörelsefriheten kan du helt enkelt böja knäna och vrida överkroppen som om du skulle använda en vinsch. På så sätt märker du om du kan utföra alla rörelser bra eller om du känner dig begränsad av kläderna. Sedan kan du resa dig upp och sträcka dig så långt som möjligt. Seglarkläderna ska sitta bra på axlar, knän och skinkor.
2) Justeringar
Samtidigt ska båtkläderna anpassas individuellt till din kropp. Särskilt seglarbyxor kan anpassas till din egen midjeomkrets med hjälp av remmar eller spännen. När du provar dem ska du kontrollera om kläderna kan sättas på och justeras självständigt. På segeljackor kan fållen vanligtvis justeras med ett elastiskt band för att skydda mot vatten och vind. Seglarklädernas ben och armar ska kunna stängas med en rem eller kardborreband.


3) Storlek på kragen
Kragen ska vara så tät som möjligt för att skydda mot fukt, vind och kyla. Kragen ska dock vara bekväm och inte snäv. När du provar kläderna ska du helst testa passformen med huvan stuvad och med huvan uppdragen. Med huven uppdragen ska du fortfarande kunna röra huvudet lätt och se allting.
4) Fickor i jackan
Vikten av extrafunktioner som fickor i din segeljacka bör inte underskattas. Dessa är inte bara användbara som förvaringsutrymme för t.ex. näsdukar, utan värmer också händerna under kalla dagar till sjöss. Det finns till och med segeljackor med specialfodrade fickor för detta ändamål. Dessa ska dock alltid vara täta eller ha dränering när du seglar.


Vad är det bästa sättet att ta hand om oljeställ och seglarkläder?
Innan du tvättar dem bör du följa tillverkarens inbyggda skötselanvisningar och avlägsna grov smuts under rinnande vatten. Du bör också stänga alla dragkedjor och kardborreband och ta bort huvan från kragen. För segelkläder är en tvättcykel för lättskötta textilier vid 40 grader Celsius med så lite tvättmedel som möjligt lämplig.
Detta bör du undvika när du vårdar dina oljeskinn:
Vanliga frågor och svar - FAQs
Vad är ett oljeskinn?
Oilskins är vattentäta skyddskläder för sjöfolk. Oilskins finns för både män och kvinnor.
Varför kallas oilskins för oilskins?
Dessa seglingskläder tillverkades ursprungligen av linnetyg och ytan impregnerades med linolja.
Vad har man på sig under oilskins?
Funktionsunderkläder, T-shirts, tröjor eller fleece- och softshelljackor bärs under oilskins.